Проект"Пази природата- тя дарява живот"

Проект"Пази природата- тя дарява живот"

Децата от ДГ „БОЖУР“, гр. Горна Оряховица заедно със своите учители започнаха своите интересни и занимателни дейности с екологична насоченост по спечелен проект „Пази природата – тя дарява живот“ от Национална кампания “Чиста околна среда -2021г.“ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ на обща стойност 4856,77 лв.
Още през месец март 2021г. децата засяха семенца от зеленчуци в кофички за да подготвят разсада за чушки, домати, краставички, тиквички. Наблюдаваха техния растеж и се грижиха да има достатъчно светлина, топлина и влага за семенцата за да се развият здрави растения.
Вече са изградени и засадени с ягоди , лавандула, чушки, домати, краставички девет дървени сандъчета в опитното поле на детската градина.
Засяването на подправките

- магданоз чубрица, босилек ще помогне на децата да се запознаят с техните лечебни свойства и качествата им като подобрители на вкуса на предлаганата храна. Системните наблюдения на растежа и развитието на растенията е съчетано с ангажиране на децата с полагане на адекватни грижи и отразяването в електронна книжка на етапите от развитието на растенията.
На 10 май децата от подготвителните групи посетиха хижа „БОЖУР“ и по- точно местността с диви божури- символа на град Горна Оряховица и име на детската градина. Точно по това време божурите и люляците бяха нацъфтели и впечатлиха децата с невероятните си багри и ухание. Свободните игри на футбол, гоненица, криеница на поляната пред хижа „БОЖУР“ донесоха много радостни емоции на децата и обогатиха техните преки впечатления от красотата на природните дадености- прохладна гора, свеж аромат на горски цветя, птичи песни , които огласят простора.
С оглед естетизация на дворното пространство в детската градина се оформиха цветни алеи с място за отдих на деца и родители.
Конкретните дейности по проекта продължават до края на месец октомври 2021г. и предвиждат провеждането на игрово- познавателни ситуации с теми за разумно използване на природните ресурси- вода , енергия, дървесина и начини за рециклиране на отпадъци. Запознаване на децата с процеса на компостиране и използване на добития компост в зеленчукопроизводството.
Участието на деца, родители, учители в проекта „Пази природата- тя дарява живот“ обогатява екологичните познания чрез провеждане на повече дейности на открито и в опитното поле. По достъпен и забавен начин децата придобиват знания и умения да опазват природните дадености и да ги използват екологосъобразно.